Generering og formidling af ny markbrugsviden - SEGES Projektsitet
Formålet er at forbedre landmandens indtjeningsmuligheder ved at sikre en hurtig, let og billig implementering af nyeste viden fra danske og udenlandske forsøg og afprøvninger – en afgørende forudsætning for dansk landbrugs udvikling. I projektet tilbydes den enkelte landmand den nyeste viden via bl.a. forskellige digitale formidlingskanaler, der skal understøtte optimeringen af planteavl, teknologi og økonomi. Den nye viden kan bruges direkte af landmanden eller kan tilføjes en lokal/regional vinkel ved formidling gennem en lokal rådgivningsvirksomhed.
Det væsentligste i projektet er at sikre, at den økologiske og konventionelle landmand direkte eller via en lokal rådgiver hurtigt kan opnå et opdateret og sikkert beslutningsgrundlag i planteproduktionen til de lavest mulige omkostninger. I projektet indsamles og formidles viden fra igangværende og nyligt afsluttede forskningsprojekter i ind- og udland med henblik på at skabe basis for et optimalt beslutningsgrundlag. Aktiviteterne sikrer specialviden i forhold til produktionsfaglige spørgsmål inden for markdrift og økonomi på bedriften. Projektet beskæftiger sig blandt andet med markdriftsmanagement, den bedste udnyttelse af næringsstoffer, optimal plantebeskyttelse, nye regler og rammebetingelser i planteproduktionen samt initiativer til begrænsning af skader fra markvildt.
Den sidste arbejdspakke har fokus på, hvorledes landmænd opfanger og anvender faglig information. Landmænds brug af og adfærd på digitale formidlingskanaler skal derfor analyseres via brugerundersøgelser med henblik på at fastlægge anbefalinger.
Den omfattende formidling af dansk og udenlandsk baseret faglig viden vil blandt andet være i form af artikler på nettet, elektroniske nyhedsbreve, opslag på sociale medier, artikler i fagblade, indlæg på møder/kongresser, deltagelse i erfa-grupper samt via nye digitale kanaler.
I nogle områder af landet opleves der markskader fra kronvildt. På workshoppen er der indlæg om problematikken. Der bliver drøftelse af erfaringer med kronvildt, og mulighed for at udveksle ideer til fremtidige tiltag.
I nogle områder af landet opleves der markskader fra bramgæs. På workshoppen er der indlæg om problematikken. Der bliver drøftelse af erfaringer med bramgæs, og mulighed for at udveksle ideer til fremtidige tiltag.
I nogle områder i Danmark opleves der store markskader fra bramgæs og andre gåsearter. I dette on-linekatalog gives der forslag til mulige vildafværgetiltag på landbrugsarealer.
Funktion til upload af bygninger og gødningsanlæg til den nye version af Husdyrgødning.dk fra Miljøstyrelsen er nu klar. Ny MapInfo Runtime 15 og AgroGIS 6.3.7.
EU's appelkomite har den 27. november givet en 5-årig forlængelse af godkendelsen af aktivstoffet glyphosat i EU. Der forestår nu en national fornyet godkendelse af alle glyphosatprodukter.
De første angreb af havrecystenematoder eller "havreål" ses nu. Både de modtagelige og resistente havresorter er meget følsomme for angreb. De fleste vårbygsorter er resistente men ikke alle. Alle vårhvedesorter er modtagelige.
Der er meldt om angreb af stankelbenlarver i flere forårssåede afgrøder. Majs og ærter er de mest robuste afgrøder mod stankelbenangreb. Der er ingen muligheder for bekæmpelse om foråret.
Gennemgang af betingelserne for, at en mark under 0,30 ha vil være støtteberettiget til grundbetaling, herunder reglerne for marker med permanent græs.
Ved manglende overholdelse kan konsekvensen være overtrædelse af harmonikravet og derved krydsoverensstemmelsesreglerne og dermed træk i støtten samt overtrædelse af national lovgivning, der kan medføre bødestraf.
Kvikbekæmpelse med glyphosat før høst er en effektiv metode til at bekæmpe kvik, i foderafgrøder. Hvis tidsler og andre rodukrudtsarter er i vækst før høst, er der også god effekt mod disse. Glyphosat må ikke anvendes i afgrøder til konsum.
Angrebsstyrken følges igen via gule fangbakker i registreringsnettet. Det meste udsæd vil være bejdset med Cruiser RAPS eller Modesto, men ubejdset raps sælges også.
Ved sprøjtning på 4 procent dækning i vækststadium 71 blev der opnået et nettomerudbytte på knap 2 hkg/ha. Ved sprøjtning på meget kraftige angreb, var behandling derimod ikke rentabel.
RAPSNYHED: Seges starter et registreringsnet sammen med planteavlskonsulenterne i dette forår, hvor de via gule fangbakker følger udviklingen af bladribbesnudebiller.
Et Landsforsøg i majshelsæd på grovsandet jord i 2014, viste store merudbytter ved at tilføre bor. Overvej derfor bladgødskning med tankblandinger med bormidler sammen med de gængse ukrudtsmidler til majs.
Spørgeskemaet er den sidste brugerundersøgelse i projektet Generering af ny markbrugsviden. Undersøgelsen følger op på den første spørgeskemaundersøgelse samt de efterfølgende interviews.
Miljøstyrelsen har givet dispensation til besiddelse og anvendelse af Titus WSB i perioden fra den 15. marts til den 12. juli 2017, hvorefter det er ulovligt at anvende eller besidde Titus WSB.
Miljøstyrelsen har givet en dispensation til anvendelse af ConShape til vækstregulering i juletræer i en periode på 120 dage, fra den 1. maj til den 28. august 2017.
Brug et skema til registrering af sprøjtning langs vandløb, søer og § 3-områder med plantebeskyttelsesmidler, hvor der er afstandskrav på etiketten. Ændringer i skemaerne til dokumentation.
Herbicidresistens: udvikler sig efter samme principper som antibiotikaresistens. Jo mere man behandler og jo større smittetryk, jo hurtigere udvikles der resistens.
Dyrkningsvejledning for engrapgræs til frø beskriver de nyeste resultater og strategier der viser, hvorledes man sikrer et højt udbytte af frø kombineret med en god kvalitet.
Der må udbringes flydende husdyrgødning, flydende affald, afgasset vegetabilsk biomasse eller bundfald til grøngødning med gul sennep og/eller olieræddike forud for sukkerroer, hvor der er indgået en kontrakt om afsætning af sukkerroerne.
Miljøstyrelsen har afslået fornyet godkendelse af ukrudtsmidler indeholdende aktivstoffet sulfosulfuron, heriblandt Monitor. Produkterne bliver forbudte i 2018 eller 2019.
Såning af vinterbyg senest 7. september er et alternativ til pligtige efterafgrøder. Generelt anbefales tidlig såning af vinterbyg ikke, fordi risikoen er for stor. Læs mere om overvejelser ved tidlig såning af vinterbyg.
Fra 18. september kan du følge, hvor mange bladlus der er i vinterbyg og -hvede i registreringsnettets marker, som er sået før 15. september og ligger i milde områder. Bladlusene kan overføre havrerødsotvirus.
Miljø- og Fødevareminister Esben Lunde Larsen forlænger fristen for udbringning af fast husdyrgødning og fast affald på lerjord til og med den 30. november 2017.
Du skal se dig rigtig godt for, når din maltbyg skal sælges. En sammenligning af grovvareselskabernes takster og priser viser nemlig, at der er betydelige forskelle mellem deres vilkår og behandlingsomkostninger.
Evt. bekæmpelse kan være aktuel til vækststadie 75 ved 100 procent angrebne strå. Afgrødens ”grønhed” og omfanget af aks med store kolonier af bladlus vurderes også at spille en rolle for rentabiliteten i bekæmpelse.
Bedrifter, med en grundbetalingsstøtte over 150.000 euro eller ca. 1.117.700 kr., vil få fratrukket 5 pct. af den del af grundbetalingen, der ligger over 150.000 euro. Den grønne støtte bliver ikke reduceret.
Nedbørsmængden i Nordjylland blev frem til uge 36 så høj, at fristen for udbringning af flydende husdyrgødning til vinterraps og fodergræs forlænges indtil 15. oktober.
Nedbørsmængden i efteråret er nu høj, at fristen for udbringning af flydende husdyrgødning til vinterraps og fodergræs forlænges indtil 15. oktober i hele landet.
Se oversigt over så- og destruktionsfrister for MFO-efterafgrøder, frivillige målrettede efterafgrøder, pligtige efterafgrøder, husdyrefterafgrøder samt græsudlæg og græsefterafgrøder på kvægundtagelsesbrug, samt hvilke efterafgrødearter der må anvendes.
Der skal altid være en underskrevet kopi af Skema A på bedriften, medmindre gødningsplanlægningen er foretaget i Tast-selv service. Skema B1 skal være underskrevet senest 31. juli, hvis der er harmoniproblemer.
Oversigt over frister for Fællesskemaet 2017 og skemaet Gødningskvote og Efterafgrøder 2017. I 2017 er ansøgningsfristen den 21. april, og det er kun arealer, der er rådighed over på denne dato, der kan søges grundbetaling, grøn støtte og miljøstøtte for.
Landmænd, som dyrker meget hvede, kan selv sætte feromonfælder op og følge forekomsten af hvedegalmyg. KWS Cleveland er resistent. Husk også fælder i vårhvede.
Braklagte arealer, herunder brakarealer der anvendes til opfyldelse af kravet om 5 pct. MFO, kan forud for såning af en støtteberettiget afgrøde i efteråret, nedvisnes fra 1. juli og jordbearbejdes fra 1. august.
Sprøjteforbuddet på MFO-arealer, der er trådt i kraft i 2018, har konsekvens for udbetaling af støtten, men også i kontrollen. Der er kun begrænset mulighed for at anvise græsudlæg i majs som MFO erstatningsareal.
Der er tidligere i maj fundet gråskimmel i nogle marker. I en enkelt mark er fundet meget svage angreb af knoldbægersvamp, hvilket er usædvanlig tidligt.
Undersøg, om der er snegle i stubben af forfrugten. En god bekæmpelse forudsætter, at sneglene opdages tidligt. Sats også på stubbearbejdning, hvor tiden tillader det.
Reglerne vedrørende salg, opbevaring og anvendelse af visse giftige kemikalier betyder, at man kan have pligt til at lave en giftanmeldelse til myndighederne.
Hvis din virksomhed er omfattet af reglerne om jordbrugets anvendelse af gødning og om plantedække, skal den registreres i Landbrugs- og Fiskeristyrelsens Register for Gødningsregnskab inden den 31. juli 2017 for planperioden 2016/17.
En række hvedesorters modtagelighed for hvedebladplet (DTR) er igen i år undersøgt ved Aarhus Universitet i et forsøg med udlægning af smittet halm. De fleste sorter er mere eller mindre modtagelige. Creator og Informer blev mindst angrebet.)
I 2017 er kvælstofnormerne på et optimalt niveau. Optimer udnyttelsen af det ekstra kvælstof og overvej strategien for kvælstoftildeling og pas på lejesæd
Hvis en landmand vælger ikke at opfylde de grønne krav, så reduceres den grønne støtte. I 2017 er der udover reduktion af støtten, også sanktion på den manglende opfyldelse. Se eksempler på konsekvensen og tommelfingerregler.
Indberetning af gødningsleverancer i Leverandørregistret skal ske inden 1. september. Indberetningsfristen gælder oplysninger for den forudgående planperiode, som er 1. august 2016 til 31. juli 2017.
Ramme for generelle spørgsmål med forskellige vinkler i forhold til, hvordan landmænd indhenter og bruger planteavlsfaglig information via registreringsnettet.
Hvis der har været dyrket meget ærter og/eller hestebønner kan det være relevant at få undersøgt jorden for sædskiftebaserede rodbrandsvampe. Ærterodråd angriber kun ærter, mens Phytophthora pisi angriber både ærter og hestebønner.
Landbrugsstyrelsens kontrol af 186 mineralske handelsgødninger i 2017 viser et for lavt indhold af næringsstoffer i 15 procent af gødningerne. 40 pct. af de mekanisk blandede gødninger viser et for lavt indhold af næringsstoffer.
Generelt er manganmangel i vintersæd ikke særlig udbredt på nuværende tidspunkt. Tjek alligevel markerne systematisk for manganmangel nu og udsprøjt mangan ved konstateret mangel.
Ved begyndende strækningsvækst er det en god idé at gå vintersædsmarkerne igennem for at tjekke, at der ikke pletvis af mangel på mangan, svovl eller andre næringsstoffer
Der er nu 103 krydsoverensstemmelseskrav, som alle er med på tjeklisten som kan anvendes i forbindelse med bedriftsrådgivning. Det er muligt at vurdere 58 af disse krav som en mindre overtrædelse.
1. august trådte der en ny bekendtgørelse i kraft, som gør anvendelse af afdriftsreducerende sprøjteteknik ved prosulfocarb-sprøjtninger til et lovkrav.
Tidlig såning af vinterhvede har potentiale til at forøge kvælstofoptagelsen og reducere udvaskningen, men det er ikke så effektivt som en efterafgrøde af olieræddike.
Hvis der er spildplanter af raps i marken, og der dyrkes raps i sædskiftet, kan man rykke spildplanterne op og undersøge dem for evt. kålbrok. Det siger noget om risikoen for kålbrok, når der igen dyrkes raps.
På grund af den ekstraordinært store mængde nedbør i efteråret har Landbrug & Fødevarer på opfordring fra SEGES valgt at søge om forlængelse af fristen for udbringning af flydende husdyrgødning efter den 14. oktober.
Marker, hvor der dyrkes brødhvede med anvendelse af den forhøjede kvælstofnorm, skal anmeldes på siden "marker" i skemaet Gødningskvote og Efterafgrøder senest 21. april 2017. Der er ikke krav om gødningskvoteberegning.
Tænk på at mindske smitterisikoen ved håndtering og udbringning af gylle. Vigtigst er det, at gyllen er lagret så lang tid som muligt før udbringning, samt at sikre længst mulig tid mellem gyllens udbringning og afgrødens høst
Som noget nyt kan kvælstofkvoten i 2017/18 korrigeres selvom korn er opfodret, hvis det kan dokumenteres, at der er opnået højere udbytter end normerne i 2017
Download alle Markpolygoner2017 fra Landbrug-og Fiskeristyrelsen med CVR-nr.. Du kan oprette en knap til søgning efter en bestemt bedrifts marker. AgroGIS brugere kan downloade Markpolygoner2017 i AgroGIS-tabelstruktur.
Det er efter 1. juni 2017 ikke tilladt at sælge ikke-CLP-mærkede kemikalier, herunder plantebeskyttelsesmidler. Slutbrugere af plantebeskyttelsesmidler vil frem til 1. juni 2018 alene modtage vejledning i forbindelse med kontrolbesøg fra Arbejdstilsynet.
Det kan være nødvendigt at håndluge eller afslå, og fjerne plantematerialet fra områder i marken med engbrandbæger. Især heste er meget følsomme overfor giftstoffer i engbrandbæger.
Pesticidplan 2017-21 justerer rammevilkårerne for anvendelse af pesticider og fastholder en høj standard for beskyttelse af grundvand og sikring af lavt indhold af pesticider i danske planteprodukter.
I hovedparten af landet er der plads til de frivillige målrettede efterafgrøder uden, at det kræver sædskifteændringer. Se beregningerne på oplandsniveau på Landmand.dk.
Fodergræsmarker må som hovedregel ikke omlægges i perioden fra 1. juni til 1. februar. Dog må de omlægges frem til 15. august, hvis de omlægges til fodergræs, vinterraps eller grønkorn med græsudlæg.
I grundbetalingsordningen skal aktivitetskravet med slåning overholdes, for at arealer med græs, slåningsbrak og frivillige randzoner er støtteberettigede. Læs mere om de forskellige krav til slåning.
Planlægger du vårsæd på en mark, skal du være opmærksom på hvornår du må foretage jordbearbejdning. Der er en række undtagelser fra reglerne, hvoraf to er nye fra i år.
Der er i Tyskland fundet resistens hos Ramularia mod svampemidler indeholdende triazoler hhv. SDHI-midler. I Danmark er også fundet resistens hos Ramularia mod triazoler.
Sneglemidlerne Sluxx HP og Ferrex er sammenlignet i fire landsforsøg. I forsøget med de kraftigste angreb havde Sluxx HP klart bedst effekt. I forsøgene med mindre kraftige angreb var der kun i få tilfælde sikre forskelle.
I forsøg støttet af Stiftelsen Hofmansgave er gennemført en undersøgelse i 13 vinterhvedemarker i 2016, hvor formålet var at undersøge positionsbestemt gødskning ud fra satellitdata.
I 2017 blev der fundet sortrust i hvede i Sverige. Der er mistanke om, at alm. berberis har fungeret som mellemvært. Dette kan på sigt føre til nye smitteracer af sortrust, som kan angribe de dyrkede hvedesorter.
Landbrugsstyrelsen har opgjort salget af kvælstof i handelsgødning i 2015/2016 til 197.400 ton. Det er 8.000 ton mindre end året forud, og det er 35.000 ton lavere, end hvad gødningsregnskaberne viser
Massive problemer med hanespore truer flere steder majsdyrkningen. Herbicidresistens hos italiensk rajgræs og agerrævehale giver især i forbindelse med pløjefri dyrkning store tab i sædskifter med meget vintersæd.
Tripsene skader ved at suge indvendigt på bladskederne. Ved kraftige angreb kan bladskederne og fanebladene farves brune. Bekæmp ved mere end 1 trips pr. bladskede.
På nettet er det muligt at se hvilke områder af Danmark der er målt med Sentinel 2A på en given dag. Se også de områder at Danmark, der er biomasekort fra i april måned.
Mod bladlus anbefales omkring 50 pct. dosis i hvede og omkring 75 pct. dosis i vårbyg ved overskridelse af de vejledende bekæmpelsestærskler. Se løsningsforslag.
EFSA (Den Europæiske Fødevaresikkerheds Autoritet) forventes at komme med en udtalelse i november 2017 på baggrund af alle indsendte undersøgelser vedrørende neonicotinoider og bier. Der er lagt op til stramninger af godkendelsen af neonicotinoider.
Miljøstyrelsen har netop godkendt SmartGrass til anvendelse i græs til foder tidligt forår eller tidligt efterår. Midlet virker ved at fremskynde eller forlænge væksten i græsset.
Ved mange snegle skal sneglekorn spredes straks efter såning. Der kan være behov for højere doser end normalt. Overvej ved massive forekomster i stedet at så vårafgrøder.
Ved sprøjtning under blomstring mod knoldbægersvamp var dropleg teknikken ligeså god som konventionel teknik. Dropleg teknikken er ”opfundet” for at nedsætte mængden af pesticider i pollen og nektar.
Spørgeskemaundersøgelsen er udarbejdet med henblik på at få større viden om landmandens brug af værktøjet ”Registreringsnettet” også kaldet ”Planteavlskonsulenternes registreringsnet for sygdomme og skadedyr”.
Du skal se dig rigtig godt for, når dit foderkorn skal sælges. En sammenligning af grovvareselskabernes takster og priser viser nemlig, at der er betydelige forskelle mellem deres vilkår og behandlingsomkostninger.
Det er vigtigt, at du forholder dig til grovvareselskabernes kvalitetskrav og behandlingsomkostninger. I afregningseksemplerne skal nogle selskaber betale op til 23 kr. mere pr. hkg for rapsen, hvis de skal være konkurrencedygtige.
Det vurderes, at der i nogle marker kan være behov for at tilføre ekstra kvælstof til vinterraps og vintersæd i efteråret 2017 på grund af helt ekstraordinære nedbørsmængder i august og september
I byghelsæd kan svampe- og skadedyrsbekæmpelse være aktuel ved angreb over de vejledende bekæmpelsestærskler. Vær opmærksom på midlernes sprøjtefrister. I helsæd med ærter er kun Amistar og Mirador 250 SC godkendt.
Bladsvampe bekæmpes ved begyndende angreb, og senest når 5 procent af planterne er angrebet. Registreringsnettet i sukkerroer starter den 21. juli 2017.
Ved svampebekæmpelse i hvede med forfrugt hvede og samtidig reduceret jordbearbejdning skal der være tilstrækkelig effekt mod både hvedebladplet og Septoria.
Svampebekæmpelse i ærter anbefales generelt ikke, da bekæmpelse kun meget sjældent er rentabel. Dette gælder også i fremavlsærter. Kun i ekstremt fugtige år kan sprøjtning i tiden omkring fuld blomstring være aktuel.
Pictor Active er blevet godkendt til svampebekæmpelse i raps under blomstring. Indholdet i 1,0 l svarer til 0,3 kg Cantus + 1,25 l Comet Pro. Der er også givet en mindre anvendelse til brug i olieræddike til frø, rybs, sennep, hør og valmue på friland.
Der forventes et middel til højt bekæmpelsesbehov i Skåne i efteråret 2017. I Danmark kan det være anderledes, og forekomsten følges igen via gule fangbakker.
Produktion af egen udsæd kræver omhyggelighed. Brug ikke ubejdset udsæd uden en forudgående rensning og analyse af udsæden. Du skal indbetale forædlerafgift, og du må kun bruge korn fra egen bedrift som udsæd.
Høst: Spredning af ukrudtsfrø fra resistente ukrudtsarter kan give problemer mange år frem i tiden. Find de muligheder, du har, for at begrænse risikoen for at sprede ukrudtsfrøene under høstarbejdet. Rengøring af maskinerne er alfa og omega.
I perioden fra 15. november til 1. februar må der ikke udbringes fast husdyrgødning og affald. Den største N-udnyttelse af gødningen opnås ved forårsudbringning.
Begrænsning af udbringning af zink på landbrugsjord er direkte et resultat af ny veterinær godkendelse af medicinsk zink og et generelt ønske om at forebygge mod en yderligere opbygning af zink i landbrugsjord og et forøget tab til vandmiljøet.
Hestebønne er en meget åben afgrøde i en periode efter fremspiring og i perioden efter afvisning og frem til modning. Planlæg derfor ukrudtsbekæmpelsen før såning.
Bekæmpelse af kamille og andet ukrudt i vinterraps kan være aktuel å snart der er vækst. Evt. anvendelse af Galera skal ske senest i stadie 50. Matrigon kræver høj temperatur, så vær klar til en varm forårsdag.
Vårraps bør etableres, når betingelserne for hurtig fremspiring og vækst er til stede. Så er muligheder for kemisk og mekanisk ukrudtsbekæmpelse betydeligt forbedret.
Bekæmp ukrudtet når det har 1-2 løvblade, men udsæt sprøjtningen, hvis snerlepileurt, hanekro og andet sent fremspirende ukrudt fortsat er under fremspiring.
Ukrudt på gårdspladser og arealer omkring bygninger kan i mange tilfælde bekæmpes med en håndbrænder. Ukrudtsdampere har begrænset kapacitet. Mod etableret flerårigt ukrudt er det nødvendigt med mekanisk eller kemisk bekæmpelse.
Ukrudtsbekæmpelse i pil og poppel til energiproduktion er især vigtig i etableringsåret, hvor træerne ikke yder meget konkurrence mod ukrudtet. Se strategi for kemisk og mekanisk bekæmpelse.
Djursland Landboforening har fundet angreb af kålbrok på olieræddike i to tilfælde. I et igangværende projekt undersøges udbredelsen af kålbrok i olieræddike nærmere.
Der er tre skærpede krav, som alle træder i kraft allerede i indeværende år. Kravet om 70 procent græs, græsefterafgrøder eller foderroer øges til 80 procent.
Fristen for såning af pligtige efterafgrøder er udsat til 30. august, og heldigvis er langt de fleste efterafgrøder allerede etableret. De få der mangler kan med fordel overveje at så vårbyg og/eller rug som efterafgrøde.
I videoen viser Jens Elbæk, hvordan du bruger den nye udbytteportal Markudbytte.dk. Vælg selv, om du vil sammenligne med udbytter for hele landet eller for en landsdel, og vælg jordtyper som svarer til dine jorde.
SEGES har lavet en service på Landmand.dk, hvor du som landmand kan se placeringen af de marker, du har tilmeldt som frivillige målrettede efterafgrøder i foråret 2017.
Vi har brug for 5 landmænd, der bruger Registreringsnettet til hvede eller majs. Du skal ikke være ekspert, men du skal have kendskab til registreringsnettet og have en mening om det.
Mange marker er tidligt sået, hvilket øger risikoen for lejesæd. Kvælstofstrategi har også betydning. Den mest effektive vækstregulering opnås i den tidlige del af kornets strækningsfase (vækststadium 31-33), men det kræver gode vækstforhold.
Vækstregulering anbefales kun i kraftigt udviklede marker, hvor planterne kan strække sig i efteråret. Rodhalsråd bekæmpes kun ved udbredte angreb på bladene. Evt. bekæmpelse af lys bladplet er oftest først aktuel om foråret under danske forhold.